Mis toimub üürielamuturul?

2023. aasta juuli lõpu seisuga oli kv.ee kinnisvaraportaalis üürile antakse 1322 korterit, mida on 314 võrra rohkem kui 2022. aasta samal perioodil. (1008 pakkumist)

Seega on potentsiaalsetel üürnikel rohkem valikuvõimalusi. Mis juhib neid, kes valivad täna eluaseme? Milliseid trende me näeme? Mis toimub piirkondades?

Üürielamute turgu mõjutavad paljud tegurid. Üldjuhul pööravad inimesed üürikorterit valides tähelepanu sellistele peamistele teguritele nagu igakuise üüri maksumus, kommunaalmaksete suurus, korteri ja maja kui terviku seisukord, arenenud infrastruktuuri olemasolu läheduses ning parkimiskohad. Eraldi tasub ära märkida korteri küttetüüp, mida kasutatakse. Mäletame väga hiljutist gaasi- ja elektrihinna mitmekordset tõusu. Seetõttu eelistavad inimesed rohkem keskkütet, kuna selle seiskumise ja hinnatõusu oht on vähetõenäoline.

Tallinna üürituru populaarseim kaup on 2-toaline korter elamurajoonis, mille igakuine maksumus jääb vahemikku 450-550 eurot. Tasub teada, et kui hind ja kvaliteet klapivad, leiab iga kinnisvara kiiresti üürida soovija.

Õppeaasta koputab uksele ja tabab tudengi rahakotti

Traditsiooniliselt suureneb suve lõpuks üliõpilaste nõudlus üüripinna järele. Õppeaasta 2023 on kohe-kohe ukse ees, nii et soovijad õpivad ja nende vanemad otsivad aktiivselt sobivat korterivalikut. Sellega seoses suureneb pealinnas suhteliselt soodsate pakkumiste nappus. Nimelt mikrokorterid alates 11 m2 kuni 15 m2, maksumusega 300 eurot. Ühise vannitoa ja köögiga korteris toa üürimise hind kõigub täna 150-200 euro vahel.

Kesklinn. Rohkem müra, vähem parkimiskohti

Kesklinna suuremahulised teederemondid ja uute hoonete ehitamine avaldavad selles osas negatiivset mõju üürielamuturule. See mõju on tõenäoliselt ajutine. Tallinna kesklinna 2-toalise korteri eest küsitakse alates 600 eurost, 3-toalise eest alates 800 eurost ja rohkemgi. Nii kõrgete kuumaksetega lisandub küll ajutine, kuid üsna tõsine ebamugavustunne remondi- ja ehitustöödest tuleneva müra näol. Kes aga hindab lähedust kõigele, valib ülaltoodud ebameeldivustest hoolimata Tallinna kesklinna.

Mis toimub teistes piirkondades?

Mujal meie riigis pole olukord dramaatiliselt muutunud. Nõudlus reaalse hinnaga hea korteri järele on üsna suur. Näiteks Ida-Virumaa piirkonnas napib endiselt kvaliteetse remondiga ja hubase atmosfääriga kortereid. 2-3-toaliste korterite eest on kliendid nõus välja käima 200-300 eurot, vahel ka rohkem.

Anatoli Ambrozi, kinnisvarabüroo Ambrozi Kinnisvara juht

Mis toimub üürielamuturul?