Millal tuleb maksta kinnisvaramaksu?

Võõrandatava korteri eest maksu maksmine pole just mitte kõige oodatum protsess. Eriti siis, kui tuludeklaratsiooni täitmisel Te avastate ootamatult ümmarguse summa, mis kuulub tasumisele.

Selliste „üllatuste“ vältimiseks soovitan jätta meelde mõned punktid, mis käsitlevad vara võõrandamise maksustamist.

1.  Kui Te müüte kahe aasta jooksul ära rohkem kui ühe kinnisvaraühiku. Kui esimene objekt on Teie elukoht, siis maksu ei lisandu. Alates teisest objektist tuleb maksta tulumaksu kasumilt, mis võõrandamise korral tekib.
2.  Pärandina või kinkena saadud kinnisvara on maksustatav. Arveldus tehakse kogu võõrandamisest saadud summa ulatuses. Kui Te olete saanud pärandiks korteri turuhinnaga 50 tuhat eurot, siis selle võõrandamise korral tuleb Teil maksta tulumaksu kogu summalt. Kui kinnisvara on alaline elukoht, siis on see maksuvaba.

3.  Vahetuse korral tekib maks kinnisvaraobjektide turuhinna vahelisest erinevusest. Näiteks, kui Te vahetate korteri hinnaga 10 tuhat euro korteri vastu, mis maksab 15 tuhat eurot, siis tuleb maksta maksu summalt 5 tuhat eurot.

4.  Kui Te ostsite korteri ja kahe aasta jooksul müüsite selle ära, siis tekib ostu- ja müügihinna vahelisest erinevusest kasumimaks. Näiteks, kui Te ostsite korteri 7 tuhande euro eest ja müüsite selle ära hinnaga 10 tuhat eurot, siis tuleb maksta maksu summalt 3 tuhat eurot.
Tasub märkida, et maksustamisele kuuluv summa võib olla vähendatud, kui Te olete teostanud korteris remonditöid ja võite seda dokumentidega kinnitada. Samuti võib maksustatavast summast notarikulud maha arvata.

Anatoli Ambrozi, kinnisvara müügiekspert

Millal tuleb maksta kinnisvaramaksu?